Presenttips           

Sitter din tårtplanering i smeten? 3 tips på hur du skapar en tårta som blir festens mittpunkt

Ska du snart fira någon som fyller år, tagit studenten, skaffat nytt jobb, konfirmerat sig – eller kanske till och med gift sig? Då vet du att ångesten över att baka en passande och minnevärd tårsta som alla tycker om snart kommer infinna sig. Om den inte redan gjort det, vill säga.

Att baka en passande tårta ska vara kul – inte ångestfyllt.I värsta fall sträcker sig dit ansvarsområde längre än bara tårta. Kanske är förväntas du ha alla dekorationsvertyg som behövs för att skapa en personlig tårta, eller är du kanske ansvarig för att det finns mer till fikat än bara tårta? Att planera en fest eller firande ska vara spännande, och att baka en passande tårta ska vara kul – inte ångestfyllt.

Det här ska du tänka på för att lyckas som tårtvärd1. Ta reda på hur många som kommer

Det är svårt att bestämma vilken typ av tårta som passar bäst innan du vet hur många det är som kommer. Tårtan på ett 80-årsfirande med familjen är nödvändigtvis inte samma tårta som du bakar för att fira att ditt fotbollslag vann serien. Fundera på hur många det är som kommer, och hur stor tårta du behöver – kanske behöver du fler än bara en? Tycker alla om den smaken du tänker välja, och är det någon som är allergisk? Det är viktigt att du har svaret på dessa frågor innan du beställer.

2. Sätt en budget

För att du ska lyckas med ditt tårtletande gäller det att du har en tydlig budget för vad din tårta får kosta. Såvida du inte ska göra tårtan själv kan du enkelt jämföra priser hos lokala bagare. Men glöm inte bort att det även kan finnas bra alternativ online, så gör en googling och jämför priser. På så sätt kan du räkna ut vad det kommer kosta att köpa tårtan/tårtorna, du behöver. Kanske har du till och med råd med en dyrare tårta än förväntat, eller lite extra utsmyckningar. Många sajter erbjuder allt ifrån tårtogram, tårtkollage, dekorationsverktyg till cake pops och tårtkurser. Ska du göra tårtan själv måste du såklart lista ut vilka ingridienser du behöver och vad det kommer kosta att köpa dessa.

3. Gör något personligt

En generisk prinsesstårta smakar gott men är inte så minnesvärd. När du ändå ska spendera så mycket tid och pengar på din tårta bör du se till att den sticker ut. Det bästa och billigaste sättet att skapa en minnesvärd tårta är att göra den personlig. Du behöver inte nödvändigtvis göra en stor och avancerad tårta för att åstakomma detta. Många ehandlare erbjuder sina kunder att ladda upp egentagna bilder och sen få ätbara tårbilder skickade hem till dem. Beroende på hur stor bild du vill ha kostar en ätbar tårtbild oftast inte mer än 100:-. Coolt va?

Funkar inte en ätbar tårtbild kanske du hellre toppar tårtan med ett coolt och udda strössel. Ska du fira en vinst kanske det passar med ett guldströssel (ja, det finns) – eller varför inte toppa barnbarnets tårta med ett enhörningsmedley av färgglada hjärtan, stjärnor och blommor?

Skulle du vara ute efter nått verkligen unikt kan du alltid köpa egna dekorationsverktyg och enfärgade sockerpastan, och sen skapa de former och utseenden du vill. Du kan välja på allt ifrån 3D-utstickare i form av snöflingor, till sockerblomsformar och mönsterrullar. Detta ställer såklart krav på din kreativitet och konstnärliga förmåga, och passar nog bäst för den händige med gott om tid.

Presentförslag